ŞULE YÜKSEL ŞENLER KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ AFETLERİN FARKINDA

ŞULE YÜKSEL ŞENLER KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ AFETLERİN FARKINDA

18.01.2022 322

 

Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Arama Kurtarma Birimi (MEB AKUB) koordinesinde BİGEP kapsamında Balıkesir Kent Konseyi, Türk Japon Vakfı, JİCA, EGE İSG, BAİGDER EBABİLTEK ortaklığıyla pilot olarak belirlenen okullarımızda afete hazırlık çalışmalarını geliştirmeye katkı sağlamak amacıyla ;Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Arama Kurtarma Biriminde görevli (MEB AKUB) personeli tarafından afete hazırlık çalışmalarını geliştirmeye katkı sağlamak; afet riskinin azaltılmasına yönelik izleme, değerlendirme, güçlendirme, eğitim, sunum ve acil durum tatbikatları yapmak ve bu amaçla hazırlanan uygulamalı eğitimler vermek, sergi ve standlar açmak, tatbikatlar ile okul yönetici, öğretmen ve öğrencilerine afet öncesinde,sırasında ve sonrasında afet kültürüne uygun davranışlar kazandırmak amacıyla etkinlikler planlandı.

 

Balıkesir Valiliğinin 2021 Türkiye Afet Eğitim Yılı Projesi ile Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesi ( BİGEP ) kapsamında  MEB AKUB ekibi tarafından hazırlanan Balıkesir Afetlerin Farkında (BAF) Programının Karesi ilçesindeki ilk uygulaması  okulumuzda gerçekleştirildi. 14 Ocak 2022 Cuma günü düzenlenen etkinliğe okulumuz idareci, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Etkinliği düzenleyen BAF ekibinden Tuncay EVLİYAOĞLU, Ersen CAN, Öznur UZUNOĞLU, Serkant ATAY, Ayhan AKGÜL, Sinan EFE, Mücahide Tuba ÖZDEMİR, Esma Hülya BARIŞ, Ecem Sultan ÇAMLI, Murat ÜLKEN, Mahmut ÇAMLI ve Ömer TEMİZ katıldılar.

 

Etkinlik programı aşağıdaki şekilde gerçekleşmiştir.

 

PROGRAM AKIŞI

 

Okul programı öncesi okulda belirlenen "ACİL TOPLANMA BÖLGESİNİN" boyanması gerçekleştirildi.

 

PROGRAM 

✓ Ön test uygulaması (Elektronik Ortamda 2 gün önceden okul ile paylaşılarak uygulanacak) ✓ İlkyardım Bilgilendirme-Sunu ✓ Deprem Bilgilendirme-Sunu ✓ Eğitici Film ✓ Yangın Bilgilendirme-Sunu ✓ Drama Gösterisi (Sevinç Kurşun İlkokulu 2C sınıfı öğrencilerinin hazırladığı drama)

 

STANDLARIN GEZİLMESİ (Broşür dağıtımı)

✓ Deprem Sonrası İlk 72 Saat (Çanta) ✓ Haberin Olsun (İletişim Kartları) ✓ Görevimiz İlkyardım ✓ Dünyanın İçi Dışı (Katmanlar) ✓ Yanardağ Yanmadan ✓ Bir Kıvılcım Binlerce hayatı Yok Edebilir ✓ Depreme Hazır mıyız? ✓ Deprem Büyüklüğünü Yazalım (Sismograf) ✓ Düğümler ✓ Oyunla Öğreniyoruz (Yap Boz) ✓ Hangisi Doğru (Doğru Yanlış Kartları) ✓ Toprak Kaybına Dur De /Erozyon) ✓ Hazır Olmalısın (Sel) ✓ Zemin Altındaki Gizli Tehlike (Sıvılaşma) ✓ Kuş gibi uçuyorum verileri topluyorum (İHA)

 

TATBİKAT

✓ Tahliye – Hazırlanan plana uygun olarak gerçekleştirilecek tahliye tatbikatı ✓ Yoklama – Toplanma bölgesinde alınacak yoklama ✓ Değerlendirme ✓ Yangın Söndürme Tatbikatı-Yetişkinler için (Personel) ✓ Son test uygulaması

 

Hazırlanan programa uygun olarak okulumuz konferans salonunda Öznur UZUNOĞLU ve Ersen CAN doğal afetlere hazırlık ve ilkyardım sunuları gerçekleştirdiler. Sonrasında 2. Sınıf öğrencileriyle beraber Esma Hülya BARIŞ öğretmenin hazırladığı afetlere yönelik haber programı adlı tiyatro etkinliğinin sunumu gerçekleşti. Ardından tüm sınıflar sırayla afetlere yönelik hazırlanan standları gezdiler. Tatbikat için sınıflarda yerini alan personel ve öğrenciler, tatbikat planına uygun olarak önce deprem ve sonrasında tahliye tatbikatı gerçekleştirdiler. Tahliye sonrası acil toplanma bölgesinde yoklamaları alınan öğrencilerin afetlere hazırlık konusunda son test uygulamasına katılmaları ile program tamamlandı. Daha sonra okul bahçesinde okul personeline yönelik yangın söndürme tatbikatı yapılarak okulumuzun afetlere karşı hazır olması konusunda etkili ve verimli bir program tamamlanmış oldu. 

BAF ekibine okulumuzda gerçekleştirdikleri program için çok teşekkür ederiz.


18-01-202218-01-202218-01-202218-01-202218-01-202218-01-202218-01-202218-01-202218-01-202218-01-2022